activitati pentru varstnici

14 idei de activități potrivite pentru vârstnici

„Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim atunci când încetăm să ne mai jucăm.” – George Bernard Shaw 

Există foarte multe activități potrivite pentru vârstnici pe care aceștia le pot practica pentru a-i ajuta să aibă mereu o stare de bine. Acestea sunt benefice atât psihicului cât și stării de sănătate. 

Auzim frecvent în jurul nostru afirmații precum: „Sunt prea bătrân pentru așa ceva”, iar dacă ai o persoană vârstnică în jurul tău, știi deja cât e greu să o convingi să facă diverse activități.

De aceea, prin acest articol încercăm să demontăm astfel de stigmate vechi, să îți arătăm cât e de benefic să practici activități recreative la bătrânețe și de asemenea cum să convingi pe cineva drag să se implice în astfel de activități, chiar dacă are o vârstă înaintată.

În plus am ales 14 idei de activități potrivite pentru vârstnici care mai de care mai atractive.

1. De ce e important ca persoanele de vârsta a treia să desfășoare activități variate?

În primul rând, activitățile recreative au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Atât cele fizice cât și cele intelectuale sau sociale. 

Cele fizice susțin sistemul cardiovascular, reduc valorile tensiunii arteriale până la normal, previn excesul ponderal și cresc imunitatea.

Activitățile sociale și mentale asigură producerea de serotonină, melatonină, dopamină, oxitocină, endorfine care generează o stare de bine și care aduc beneficii întregului organism.

Un alt motiv pentru care e important ca cei vârstnici să aibă diverse activități este faptul că acestea contribuie la integrarea lor socială, la relaționarea cu alți oameni, ceea ce le va reduce anxietatea și îi va face să uite de singurătate

Cu trecerea timpului, oamenii tind să devină lipsiți de viață și să se simtă mai singuri.

Implicarea lor în cadrul unor activități antrenante le oferă un scop. Le păstrează mintea clară și sufletul vesel. 

Prin urmare, nu contează tipul de activitate pe care îl întreprind, esențialul este să fie implicați în cel puțin o activitate și astfel să se simtă importanți. 

2. Ce activități sunt recomandate de medici?

Medicii recomandă o gamă variată de activități pentru vârstnici, atât fizice cât și intelectuale. 

Activitățile fizice recomandate vârstnicilor pot fi de 3 tipuri:

  • exerciții cardio-respiratorii;
  • de balans/ echilibru;
  • stretching. 

Prima categorie ajută la încetinirea instalării anumitor boli cronice. Acest tip de exerciții ar trebui efectuat timp de minim 30 minute zilnic.

Cea de-a doua categorie ajută la prevenirea căderilor și se adresează persoanelor cu mobilitate redusă, iar cea de-a treia contribuie la menținerea flexibilității și mobilității corpului.

Pe de altă parte, activitățile care antrenează mintea sunt perfecte pentru a o păstra tânără și ageră cât mai mult timp. 

Acest tip de activități pot constitui un real beneficiu mai ales pentru cei care suferă de afecțiuni neurologice, deoarece încetinesc degenerarea cerebrală prin menținerea creierului activ constant

3. Idei de activități potrivite pentru vârstnici

Mai jos ți-am pregătit o listă de activități potrivite pentru vârstnici. Sunt activități diverse pe placul tuturor și pot fi adaptate în funcție de condiția lor fizică.

idei de activitati potrivite pentru varstnici - gradinaritul

1. Grădinăritul

Dacă aveți o curte sau o grădină, oricât de mică în fața blocului, atunci această activitate este ideală.

Este relaxantă și aduce mai mult decât beneficii fizice și mentale, mai ales dacă vorbim despre îngrijirea unei mici grădini cu legume.

Există un studiu al Universității din Washington care a descoperit că activitatea din grădină de a planta, îngriji flori sau zarzavaturi pur și simplu întinerește, la propriu, mintea și trupul.

Prin expunerea la soare, organismul produce vitamina D, cu rol important în fixarea calciului în oase. Să nu mai vorbim despre mirosurile delicioase de care ne putem bucura în momentul în care îngrijim flori frumos parfumate, având astfel parte de aromaterapie 100% naturală.

Conform studiilor, aromaterapia reduce stresul, ameliorează senzația de durere, generează echilibru emoțional și combate depresia.

De asemenea, grădinăritul poate fi benefic și pentru persoanele cu demență ușoară,  deoarece sporește capacitatea de concentrare și coordonare. 

2. Plimbările în aer liber/ excursiile

Excursiile, plimbările, drumețiile vin la pachet cu noi peisaje și alungarea monotoniei.

Și ce moment ar fi mai bun pentru a ne concentra pe acest aspect decât după pensionare, când avem mult mai mult timp liber?

Se recomandă plimbările în aer liber fie pe jos fie cu bicicleta și chiar și în scaunul cu rotile. Indiferent cât de frig ar fi afară, cu o îmbrăcăminte potrivită și atenție la picioare, o astfel de activitate va limpezi mintea și plămânii.

O plimbare într-un parc și o pauză înainte de întoarcerea acasă, pe o bancă poate fi un moment de reflecție și relaxare.

Dacă starea fizică permite, o plimbare cu bicicleta este recomandată deoarece pune în mișcare mai multe grupe musculare și în plus, e mai antrenant.

În ceea ce privește excursiile, pe baza cupoanelor de pensie se pot accesa ușor vacanțe scurte chiar în centrele de tratament, însă despre acest subiect vom discuta probabil mai multe într-un articol special.

3. Înotul

În cazul în care contexul permite, ar trebui luat în calcul și înotul ca activitate fizică.

Acesta aduce după sine foarte multe beneficii, la orice vârstă.

Îmbunătățește sistemul imunitar, pune în mișcare organele interne, ajută la întărirea tuturor grupelor de mușchi, îmbunătățește mobilitatea și dezvoltă plămânii. 

De asemenea, este sportul care arde cele mai multe calorii. 

Unul dintre motivele pentru care persoanele vârstnice evită acest tip de activitate este aspectul fizic. Însă trebuie înțeles faptul că e normal ca odată cu vârsta, corpul nostru să sufere modificări și nu ar trebui să ne rușinăm de acest lucru.

Un alt motiv este faptul că, deși ajunși la o anumită vârstă, nu toți știu să înoate. Însă nu este un lucru care ar trebui să îi oprească. Câteva accesorii gonflabile vor fi de folos pentru a-i ajuta să stea la suprafață și să își miște picioarele și mâinile în voie.

Așa că, persoanele în vârstă ar trebui să depășească aceste obstacole, să își pregătească un costum de baie și să caute cel mai apropiat bazin.

4. Gimnastică/ Yoga

Gimnastica aerobică, cunoscută sub numele de aerobic, implică efectuarea exercițiilor de unul singur, împreună cu încă cineva sau chiar în grup de mai multe persoane. 

Aerobicul ajută la dezvoltarea coordonării, ceea ce duce la îmbunătățirea posturii zilnice. De asemenea, dezvoltă flexibilitatea și ajută la dezvoltarea forței musculare. 

Pe parte psihologică, gimnastica aduce schimbări benefice în legătură cu stima de sine și încrederea în propria persoană, deoarece datorită endorfinelor eliberate în cursul antrenamentului oamenii se simt mai fericiți și mult mai încrezători. 

Yoga nu este doar pentru persoanele tinere și care au o formă fizică bună. Există numeroase poziții care pot fi adaptate și pentru persoanele vârstnice.

Este ideală pentru redescoperirea echilibrului interior. Te ajută să înveți să îți asculți corpul, să fii răbdător și să stăpânești autocontrolul. Astfel, cu răbdare și echilibru interior, te vei simți cu siguranță o persoană mai bună. 

De asemenea, reduce tensiunea arterială, întărește oasele și îmbunătățește echilibrul postural.

Se poate lua în calcul și gimnastica în apă.

idei de activitati potrivite pentru varstnici - cititul

5. Cititul

Cine ar putea spune NU unei cărți captivante, ce te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină? Avantajul cititului este că putem trăi mai multe vieți în cadrul uneia singure, trecând pe rând prin pielea fiecărui personaj fictiv.   

Beneficiile și aici sunt multe și importante. 

Ne ajută să devenim mai inteligenți, capacitatea noastră de focalizare și atenția cresc, memoria se îmbunătățește, vocabularul devine mai bogat și ne scapă de plictiseală.

Cititul reduce stresul mai mult decât oricare altă activitate. Cercetătorii de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) susțin că este cea mai bună metodă de a scăpa de stres. 

Șase minute petrecute lecturând ceva plăcut reduc stresul cu 68%, fiind astfel mai eficient decât muzica, o cană de ceai sau mersul pe jos. 

Nu contează neapărat „CE”. Pot fi cărți, reviste sau broșuri. Important e să devină o activitate pe care orice persoană în vârstă o practică zilnic.

De asemenea, știați că persoanele care citesc sunt mult mai puțin susceptibile de a dezvolta în timp boala Alzheimer?

6. Rezolvarea de rebusuri și integrame

Principalul avantaj al acestei activități este fără doar și poate, punerea creierului în mișcare. Rebusurile și integramele sunt și foarte sănătoase pentru creier, prin urmare scad riscul de Alzheimer și Parkinson. 

Este un mijloc foarte eficient anti-stres și anti-gândire negativă și este un obicei mult mai sănătos decât statul în fața televizorului. 

7. Jocuri de societate

Menținerea legăturii cu alți oameni nu poate fi decât un lucru benefic, care reduce sentimentul de singurătate. 

Jocurile de societate precum șah, table, remi, cărți de joc, puzzle se îmbină perfect cu o seară de socializare plăcută și relaxată.

idei de activitati potrivite pentru varstnici - pictatul

8. Pictat/ desenat

Desenatul sau pictatul sunt extrem de benefice pentru persoanele de vârsta a treia. Mișcarea sistematică a mâinilor ajută la dezmorțirea articulațiilor și le face mai puternice

Se pot folosi creioane, carioci sau pensule, pe hârtie, pânză sau lemn.

Este o minunată activitate pentru alungarea plictiselii mai ales pentru persoanele cu o imaginație bogată.

Partea bună este că există soluții și pentru cei mai puțin talentați într-ale picturii: pictură pe numere.

Fiecărui spațiu de pe planșă îi este atribuit un anumit număr care la rândul său se află scris pe o anumită culoare. Astfel toți putem deveni artiști doar colorând fiecare spațiu conform indicațiilor.

Acest tip de pictură este foarte în vogă, potrivit și chiar indicat pentru orice vârstă.

9. Tricotatul

Tricotatul mai este denumit și „terapia cu lână”. Pe lângă faptul că ne duce cu gândul la mama/ bunica și trezește amintiri plăcute, necesită un anumit ritm și agilitate mentală, mâinile fiind și ele active permanent. 

De asemenea, este foarte util în creșterea stimei de sine. Presupune atingerea unui obiectiv, indiferent dacă rezultatul final este un fular, un pulover sau o pereche de mănuși. 

Și ce sentiment plăcut este atunci când rezultatul activității este oferit cadou cuiva drag!

10. Muzică și dans

Muzica și dansul, spunem noi, vin la pachet. Te poți bucura de muzică fie stând jos, fie mișcându-ți corpul pe șlagărele tinereții tale. 

Avantajul este că muzica este foarte versatilă, genurile sunt nenumărate și poți alege ce să asculți în funcție de propriile gusturi. 

Aceste două activități pot readuce la suprafață vechi emoții și trăiri sau pot stârni altele noi. 

Dacă optezi pentru a învăța un stil de dans nou spre exemplu, să știi că mișcările noi stimulează creierul, precum și procesul de formare a noi conexiuni neuronale. Apariția acestora vor preveni îmbătrânirea creierului.

11. Gătitul

Precis nu știai faptul că poate reprezenta o terapie. Psihologii susțin că prepararea mâncării te ajută să fii mai creativ și să te concentrezi mai bine. 
 
Un studiu afirmă că oamenii care gătesc sunt mai veseli, prin urmare terapeuții recomandă cursurile de gătit împotriva depresiei, des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă. 

12. Joaca cu nepoții

Majoritatea relațiilor între bunici și nepoți sunt speciale. 

Timpul petrecut împreună este o ocazie perfectă pentru bunici de a se pune în temă cu actualitatea din zilele noastre – cum funcționează un smartphone, cum se caută o nouă rețetă de prăjitură pe internet și așa mai departe. 

Bunicii, pe partea cealaltă, aduc în relația cu nepoții tradițiile care datează de zeci, chiar sute de ani.

Astfel, fiecare are mereu ceva de învățat de la celălalt.

Bunicii înfloresc de-a dreptul în preajma nepoților, așa că, indiferent de care parte te aflii, fă-ți mereu timp pentru a petrece timp cu bunicul/ nepotul tău.

Indiferent că mergeți la o plimbare, faceți o prăjitură împreună sau pur și simplu savurați o cană de ceai și vă povestiți ultimele noutăți, va fi benefic de ambele părți.

13. Îngrijirea unui animal de companie

Se numește PET THERAPY și are beneficii extraordinare pentru o persoană de vârsta a treia. 

În primul rând, conexiunea cu un animal de companie determină secreția de oxitocină, hormon al fericirii, denumit și hormon al legăturilor sociale și al încrederii. 

Cei care au grijă de cel puțin un animal de companie au mai multă energie, se simt mai motivați și plini de vitalitate. 

Din punct de vedere medical, protejează sănătatea cardiovasculară, deoarece se modifică anumiți parametri fizici, cum ar fi presiunea sanguină și pulsul. Acționează foarte bine și pe sănătatea mentală, deoarece contribuie la stimularea funcțiilor cognitive.

Sunt reduse și episoadele depresive, în caz că există, deoarece sunt reduse stările anxioase și este o metodă excelentă de a alunga singurătatea. 

14. Utilizarea unei platforme de socializare

Platformele de socializare au devenit foarte utile și căutate atât în rândul tinerilor, cât și în rândul celor care se află la a doua tinerețe. 

A devenit o activitate din ce în ce mai apreciată de persoanele cu vârsta 60+, deoarece pot înlocui de exemplu clasicul ziar cu internetul, care spre deosebire de prima categorie, presupune o sursă infinită de noi informații. 

De asemenea, aceștia pot folosi platformele de socializare pentru a ține legătura cu rude, prieteni, mai ales în această perioadă de izolare, sau de ce nu, chiar de a relua legături de mult pierdute cu persoane din tinerețea lor. 

Bunicii de la Casa Fabian spre exemplu, adoră să își vadă copiii, nepoții, frații în cadrul apelurilor video pe care le efectuăm cu fiecare ocazie, deoarece știm că este un mare motiv de bucurie pentru aceștia.

Acestea sunt doar câteva idei de activități potrivite pentru vârstnici care îi vor ajuta să se simtă mai bine atât fizic cât și psihic.

4. Cum convingi un vârstnic să practice activități recreative?

Știm deja că persoanele vârstnice sunt asemeni unor copii și e nevoie de multă muncă pentru a-i convinge să iasă din zona lor de confort.

În primul și primul rând, dacă sugestiile de activități sunt venite din partea unor cadre avizate, cum ar fi un medic spre exemplu, acestea vor fi luate mult mai în serios decât dacă vom încerca noi să îi determinăm să le facă.

De cele mai multe ori ajută evidențierea importanței acestor activități în menținerea sănătății și îi face pe vârstnici mai receptivi la inițiative.

Totodată, dacă sugestia vine din partea unei persoane de aceeași vârstă pe care să o aibă drept model, poate fi încurajant.

Însă, cel mai important lucru e să găsiți acele activități care le sunt și beneficii dar care le pot și fie pe plac.

Nu uitați, până la urmă, scopul lor este să le genereze o stare de bine și nu ne dorim să se simtă forțați să facă aceste activități.   

5. Ce activități facem la Casa Fabian?

La Casa Fabian știm cât e de important ca vârstnicii să practice diverse activități recreative.

De aceea încercăm să diversificăm activitățile zilnice pentru a-i menține activi și pentru a le aduce mereu motive de bucurie. 

Printre activitățile practicate în centrul nostru se numeră coloratul și modelarea plastilinei. Acestea îi ajută pe bunicii noștri la mobilizarea și întărirea articulaților de la mâini.

Starea de spirit o păstrăm mereu bună prin diversele activități la comun, plimbările prin curte și prin ascultarea de muzică.

Nu avem o preferință, prin urmare în căminul nostru veți auzi de toate: muzică populară, clasică, veche, nouă.

În perioada sărbătorilor organizăm diverse activități tematice, care ne aduc aproape și ne fac să ne simțim ca într-o familie.

În plus, să nu uităm de cei doi papagali care ne fac zilele mai frumoase și pe care îi îngrijim cu drag.

Pentru mai multe detalii referitoare la centrul nostru, nu ezita să ne contactezi iar noi îți pune la dispoziție toate informațiile referitoare la centrul nostru de îngrijire.

Sperăm că ți-au plăcut ideile noastre de activități potrivite pentru vârstnici. Pe data viitoare! 🙂

Blog Casa Fabian

Ți-am pregătit articole întregi în care povestim despre cum poți să îngrijești un vârstnic în funcție de patologiile pe care le are și cum să îi faci bătrânețea mai frumoasă.

Dacă consideri util acest articol, distribuie-l mai departe!