
Dislocarea șoldului - o afecțiune comună în rândul vârstnicilor
O dată cu înaintarea în vârstă, bunicii noștri sunt tot mai neajutorați și tot mai predispuși la boli și accidente.
Astăzi am decis să discutăm despre dislocarea șoldului – una dintre cele mai comune afecțiuni ale bătrâneții, despre cum se manifestă și cum se poate trata.
1. Ce este dislocarea șoldului și ce presupune?
Dislocarea șoldului (cunoscută și sub denumirea de displazie de șold) este o afecțiune care apare în momentul în care oasele unei articulații se deplasează din poziția lor normală. Acesta este rezultatul ruperii ligamentelor ce țin șoldul în poziția sa normală.
În general, această afecțiune este frecventă în rândul sexului feminin. De astfel, adulții care suferă de dislocarea șoldului au antecedente de instabilitate sau de rangul luxațiilor de șold, încă din copilărie.
2. Tipuri de dislocare de șold
Dislocarea șoldului poate fi de două feluri, și anume:
Dislocare posterioară: Este cea mai frecventă, întâlnită la 90% dintre cazurile de dislocare de șold. Are loc atunci când osul femur se deplasează în spate din cavitatea acetabulară;
Dislocare anterioară: Are loc atunci când osul femur se deplasează înainte din cavitatea acetabulară.
3. Cum ne dăm seama?
Ca în cazul oricărei patologii, și displaziile de șold pot fi detectate dacă pacientul prezintă de-a lungul timpului simptome precum:- lungime inegală a membrelor inferioare;
- durere la nivelul șoldului;
- articulație instabilă a șoldului;
- mers pe vârfuri sau mers legănat;
- șchiopătare în timpul mersului.

4. Diagnosticare
5. Ce tratament există în cazul persoanelor cu dislocare de șold?
În cazul în care pacientul nu prezintă alte patologii sau alte traumatisme, specialist îi poate administra un anestezic sau un sedativ pentru a-i manipula oasele până la poziționarea lor corectă.
Dacă nu există complicații și nu există fracturi la nivelul cavității acetabulare sau a capului femural, tratamentul non-chirurgical nu este necesar.
Tratamentul chirurgical este esențial atunci când pacientul suferă și de alte afecțiuni (în special, coxartroză), când există fracturi asociate cu dislocarea sau când șoldul nu este stabil după ce acesta a fost poziționat anterior.
Astfel că, scopul intervenției chirurgicale este să restabilească stabilitatea articulației șoldului și de a îl readuce în poziția sa normală.
La finalul procedurii, se vor efectua un set complet de radiografii pentru ca medicul să fie sigur de reușita intervenției.
6. Există complicații în urma unei dislocare de șold?
Răspunsul este da. Sunt unele cazuri în care o dislocare de șold poate avea consecințe chiar pe termen lung, dacă există alte fracturi asociate cu acest eveniment traumatic.
- Afectarea nervului sciatic: Acesta este afectat în urma unei dislocări de șold posterioare. Are loc cu precădere, după ce femurul (osul) este împins la loc în cavitatea acetabulară, iar nervii locali pot fi întinși sau chiar zdrobiți.
- Osteonecroza: Este o afecțiune dureroasă ce poate duce la atrită sau la distrugerea articulației șoldului. Atunci când femurul este forțat și iese din cavitatea acetabulară, la nivel local acesta poate rupe vasele de sânge și nervii de la nivelul șoldului. Odată ce osul nu mai este alimentat cu sânge, țesutul osos poate să moară (să necrozeze), urmând apoi să avanseze în osteonecroză (cunoscută și sub denumirea de necroză vasculară).
- Atroza: După ce pacientul a suferit o dislocare de șold, riscul de a dezvolta o formă de artroză cresc considerabil. Odată ce artroza își face prezența la nivelul articulației, pacientul poate fi nevoit să treacă și prin alte proceduri medicale.
7. Cum ne putem recupera după o dislocare de șold?
Se recomandă ca în perioada de recuperare, pacientul să apeleze la ședințe de fizioterapie și să execute anumite exerciții recomandate de medicul specialist pentru a grăbi procesul de vindecare.
Printre exercițiile recomandate, se numără și:
- Exerciții de flexie și extensie a genunchiului: Chiar dacă nu implică șoldul în mod direct, acestea îmbunătățesc mobilitatea și forța genunchiului;
- Exerciții de întindere: La nivelul mușchilor din jurul șoldului, întinderile ușoare îmbunătățesc flexibilitatea din zona afectată și reduc durerea și tensiunea musculară;
- Exerciții pentru echilibru: Se recomandă exerciții ușoare ce pot ajuta la îmbunătățirea stabilității și a controlului corporal pentru a preveni posibile accidentări.

8. Cum avem grijă de un pacient ce a suferit o dislocare de șold la Casa Fabian?
Știm că sunt momente când nu poți fi alături de cel drag ție când acesta are cea mai mare nevoie de cineva lângă el.
De aceea, la Casa Fabian avem implementat pachetul de ședere temporară pentru a avea noi grijă de cel drag ție atunci când are nevoie de ajutor.
Pe lângă toată grija și atenția de care va avea parte la căminul nostru, îi punem la dispoziție și toată asistența medicală de care va avea nevoie pentru a se face bine, inclusiv un kinetoterapeut. Acesta va respecta planul de tratament recomandat de medicul specialist și îi va monitoriza întreaga lui evoluție.
De altfel, dacă celui drag ție îi sunt restricționate anumite alimente, bucătarul nostru îi va prepara un meniu personalizat în funcție de regimul impus.
Aici, la Casa Fabian, ne dăm toată silința pentru ca bunicul sau părintele tău să aibă parte de o ședere ca ACASĂ.
Blog Casa Fabian
Ți-am pregătit articole întregi în care povestim despre cum poți să îngrijești un vârstnic în funcție de patologiile pe care le are și cum să îi faci bătrânețea mai frumoasă.
Articole recente
Dacă consideri util acest articol, distribuie-l mai departe!