Depresia și anxietatea în rândul vârstnicilor

Sănătatea mintală, pe lână cea fizică, este absolut vitală în cazul persoanelor vârstnice. Observăm cu tristețe că sănătatea mintală este pusă în pericol de bolile mileniului 3, depresia și anxietatea.

Cu toate că suntem obișnuiți să asociem aceste afecțiuni generațiilor tinere (mai ales adolescenților), depresia și anxietatea pot apărea la orice vârstă și pot pune siguranța vieții în pericol. Astfel că, 12,3% dintre persoanele vârstnice de peste 65 de ani, suferă de depresie.

În acest caz, am decis să vorbim mai pe larg despre acest subiect, despre semnele ce indică prezența anxietății și a depresiei în viața celor dragi, și despre metodele prin care le putem înlătura.

1. Ce este depresia și ce este anxietatea?

Depresia (cunoscută și sub denumirea de tulburare depresivă) este o afecțiune extrem de gravă ce se produce la nivelul sistemului cerebral. Aceasta este declanșată spontan de un dezechilibru chimic cerebral și este caracterizată prin pesimism, tristețe și o lipsă de energie și dezinteres vis a vis de orice activitate.

Anxietatea pe de altă parte, reprezintă o reacție naturală de apărare a corpului nostru ca urmare a unor evenimente de natură emoțională. Asociată cu sentimentul de frică, anxietatea se caracterizează prin stări de neliniște, îngrijorare, nervozitate și palpitații.

2. Cum diferențiem depresia de anxietate?

Cu toată că ambele afecțiuni acționează la nivelul sistemului cerebral, există niște diferențe între cele două.

Pe plan psihologic, anxietatea se manifestă prin stări de îngrijorare vis a vis de viitorul apropiat și prin gânduri de neliniște.

Depresia în schimb, acționează și se manifestă prin prezența gândurilor legate de moarte, gânduri de suicid, negativism (lipsa speranței în legătură cu experiențele și evenimentele fericite în viitor), lipsă proprie de valoare, probleme în luarea deciziilor sau probleme de concentrare etc.

3. Tipuri de depresie și anxietate

Cele mai răspândite tipuri de depresie ce pun în pericol viețile celor dragi și în vârstă sunt:

Tulburarea depresivă majoră – se caracterizează printr-o stare persistentă de tristețe în cea mai mare parte a timpului, zi de zi. 

Tulburarea depresivă persistentă – este cunoscută și sub denumirea de depresie cronică. Aceasta nu atinge același nivel de intensitate prezent în cazul tulburării depresive majore, dar poate dura până la 2 ani. Fără tratament se poate modifica de la stare moderată la stare severă.

Depresia sezonieră – se manifestă preponderent în sezonul rece, perioada de toamnă-iarnă. Apare ca urmare a scurtării zilei și respectiv a cantității de lumină pe care o poate primi corpul.

Anxietatea de asemenea se poate regăsi sub mai multe forme, respectiv:

Anxietatea generalizată – ce se caracterizează prin manifestarea constantă și accentuată a stărilor de îngrijorare asupra unor evenimente generale precum situația financiară, relația cu familia sau incertitudinea față de viitor.

Anxietatea de separare – apare atunci când persoana în cauză simte o frică constantă de a pierde contactul, respectiv relația cu o persoană dragă.

4. Din ce cauze pot apărea depresia sau anxietatea în viața celor dragi?

Principalele evenimente ce aduc depresie în viața părinților sau bunicilor noștri sunt decesul (fie că vorbim de partenerul de viață, un copil sau prieteni apropiați), abandonul sau chiar și vremea pensionării.
 
Totuși, depresia poate fi o consecință secundară obținută din cauza unei patologii medicale sau a consumului de medicamente ce produce modificări chimice la nivelul creierului.
 
Câteva patologii care pot declanșa depresia sunt: boala Parkinson, diferite tipuri de cancer, urmările patologice ale unui accident vascular cerebral (AVC), artrita sau bolile tiroidiene. 
 
Pe de altă parte, anxietatea nu are o cauză clară care să ateste declanșarea ei. Se consideră că, la apariția acesteia, contribuie atât factori psihologici (evenimente traumatizante, cu un impact emoțional major), cât și medicali (evoluția unei boli sau incertitudinea față de boală).

5. Cum ne dăm seama că vârstnicii noștri suferă de depresie sau anxietate?

 Ca în cazul oricărei patologii, simptomele își fac prezența și ne atrag atenția asupra stării de sănătate a celui drag. Atât pentru depresie cât și pentru anxietate, există semne pe care le putem detecta încă de la episoade fragede.

Simptome clasice de depresie:

  • modificări de personalitate, probleme cu memoria;
  • dureri fizice;
  • lipsă de energie, prezența constantă a oboselii;
  • schimbarea obiceiurilor de alimentație (pierderea bruscă a apetitului sau pofta de mâncare exagerată);
  • gânduri de suicid sau moarte;
  • incapacitate totală de a se bucura pentru evenimentele frumoase din viață;
  • scăderea puterii de concentrare;
  • lipsa deciziei în situații diverse;
  • pierderea încrederii în propria persoană;
  • lipsa autostimei pentru propria persoană;
  • nevoia de singurătate, de izolare socială;
  • iritabilitate, agitație.

În cadrul vârstnicilor lucrurile sunt mult mai grave. Astfel că, după vârsta de 65 de ani, riscul de a suferi episoade de depresie crește considerabil.

Simptome clasice de anxietate:

  • senzații de neliniște;
  • stări de nervozitate și agitație;
  • transpirații, hiperventilație, palpitații;
  • stări de rău, senzație de leșin, tulburări digestive;
  • tulburări de somn și coșmaruri;
  • lipsă de energie etc.

Manifestările sunt extrem de variate, iar combinația a mai multe dintre semne crește suspiciunea de anxietate.

6. Cum prevenim și tratăm depresia și anxietatea în viața vârstnicilor noștri?

Cunoașterea simptomelor reprezintă un aspect salvator în recunoașterea prezenței depresiei în viața vârstnicilor noștri. 

Psihoterapia este prima metodă la care se poate apela atunci când vine vorba de depresie. Consultarea unui specialist și împărtășirea gândurilor și sentimentelor ce ne macină, poate preveni evoluția unui episod depresiv major.

Tratamentul medicamentos. Compus preponderent din medicamente antidepresive ce au ca scop înlăturarea stării de angoasă și îmbunătățirea dispoziției.

Și noi putem ajuta la diminuarea depresiei vârstnicilor noștri. Un pic de atenție oferită lor, o vorbă caldă și menținerea unui dialog calm și răbdător, poate aduce rezultate uimitoare stării de sănătate a acestuia.

Hobby-urile, odihna suficientă și o dietă echilibrată pot de asemenea să le ia vârstnicilor gândurile triste și să își recapete starea de bine.

 

În cazul anxietății, evaluarea gradului de severitate poate fi acordat doar de un psihiatru sau un psihoterapeut. Astfel că, tratamentul diferă în funcție de rezultatul obținut și de necesitățile fiecărei persoane.

Printre metodele de tratament în cazul anxietății întâlnim de asemenea:

Psihoterapia. Prin intermediul ședințelor de terapie susținute de terapeut, se pot identifica fricile și gândurile ce oferă neliniște pacientului. Astfel că, după acest pas, se găsesc metode pentru a rezolva punctual problemele pacientului și soluții pentru a evita repetarea acestor evenimente anxioase pe viitor.

Tratamentul medicamentos. Acesta este o altă metodă propusă de specialiști pentru a putea combate tulburările de anxietate. Se recomandă în cazurile severe de anxietate, când psihoterapia nu este suficientă pentru a ameliora această stare.

Totuși, sunt cazuri prin care putem preveni apariția episoadelor de anxietate. Astfel că, specialiștii ne recomandă în acest caz adoptarea unui stil de viață mai bun, cu un program de somn adecvat, o alimentație sănătoasă și menținerea unei vieți relativ active.

7. Cum înlăturăm depresia și anxietatea rezidenților noștri la Casa Fabian?

Evenimentele și activitățile sociale sunt un obicei la Casa Fabian. Zilele de naștere și zilele onomastice sunt un prilej de bucurie și o ocazie de a celebra prezența rezidenților în viața noastră.
 
Organizăm periodic evenimente în care invităm trupe locale să cânte, să ne încânte și să ne aducă buna dispoziție înapoi.
 
Nici jocurile nu lipsesc de la centrul nostru. În funcție de capacitățile fiecărui vârstnic, organizăm activități specifice: rummy, colorat, pictat, activități de recreere plăcute, ce nu pun în pericol siguranța fizică sau mentală.
 
Pentru rezidenții noștri, păstrarea unei legături strânse cu Dumnezeu este foarte importantă, iar credința le dă putere să treacă peste suferințele interioare. 
 
Pentru că suntem conștienți de importanța credinței în viața noastră, a tuturor, organizăm în cadrul centrului nostru taina Sfântului Maslu – o slujbă specială prin care ne rugăm pentru cei bolnavi.
 
La Casa Fabian putem foarte mare accent pe păstrarea bunei dispoziții a vârstnicilor noștri. Știm că fiecare vine cu un bagaj emoțional, de aceea facem tot ce ne stă în putință pentru a elimina gândurile negative, starea de neliniște, sentimentul de abandon și singurătate și lipsa familiei în viața de zi cu zi.
 
La centrul Casa Fabian găsesc o nouă familie. O familie adoptivă. O familie dedicată și orientată să asigure o bătrânețe fericită și lipsită de dureri emoționale.

Blog Casa Fabian

Ți-am pregătit articole întregi în care povestim despre cum poți să îngrijești un vârstnic în funcție de patologiile pe care le are și cum să îi faci bătrânețea mai frumoasă.

Dacă consideri util acest articol, distribuie-l mai departe!