boala parkinson

Boala Parkinson - cum se manifestă și cum o putem ține sub control

Știai că boala Parkinson este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă persoanele în vârstă? 

Aceasta este pune în dificultate îngrijirea unui vârstnic și tocmai de aceea, am decis ca în acest articol să vorbim despre boala Parkinson, despre modul în care se manifestă și cum o putem ține sub control.

1. Ce este boala Parkinson?

Este o tulburare care afectează treptat neuronii. Evoluează progresiv și poate influența radical viața celor afectați, mai ales atunci când nu este monitorizată și ținută cu atenție sub control.

Boala afectează funcțiile motorii ale corpului, cu alte cuvinte persoanei îi este tot mai greu să se deplaseze, să vorbească, să gesticuleze și să se miște.

Toate acestea duc la o îngrijire dificilă a persoanelor care se confruntă cu această boală și apare necesitatea unei îngrijiri permanente și de specialitate.

2. Boala Parkinson cauze

În boala Parkinson, anumite celule din creier (neuronii) se descompun treptat sau mor. Acești neuroni sunt responsabili cu producția dopaminei care are un rol important în activitatea creierului.

Odată scăzut numărul de neuroni funcționali scade automat și cantitatea de dopamină. Astfel, apar mișcările tipice bolii și anume: tremorul, lentoarea în mișcare, tulburarea capacității de a vorbi…

Cu toate acestea, nu s-a găsit încă o cauză concretă responsabilă pentru această distrugere a neuronilor.

S-a descoperit însă, că factorii genetici pot avea un rol important în apariția acestei afecțiuni. Astfel că, aproximativ 15% din persoanele care suferă de Parkinson au o rudă care suferă de această boală. Restul de 85% din cazuri sunt sporadice, ceea ce însemnă că apar fără o „moștenire” genetică. 

3. Care sunt factorii de risc?

Boala Parkinson este considerată IDIOPATICĂ. Idiopatic înseamnă că apare spontan sau că are o cauză în prezent necunoscută. 

Cu toate acestea, există corelații conform cărora sexul, vârsta, un traumatism al capului, precum și expunerea la substanțe toxice ar putea crește riscul de apariție al bolii.

Conform statisticilor, bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune.

De aceea, dacă sunteți bărbat, aveți peste 60 de ani, v-ați lovit la nivelul capului, gâtului, coloanei vertebrale sau ați fost expus la substanțe precum mangan sau monoxid de carbon, aveți șanse să dezvoltați această afecțiune la un moment dat. 

4. Boala Parkinson simptome

Debutul și semnele de început diferă de la o persoană la alta și de asemenea pot fi subtile și confundate astfel cu alte condiții. Pe de altă parte, fără opinia unui medic pot fi uneori atât de subtile încât trec neobservate. 

Cele mai întâlnite 4 semne și simptome ale bolii Parkinson sunt:

Tremuratul mâinii, brațului sau al piciorului (cu alte cuvinte mișcarea necontrolată ale acestor părți ale corpului)

Apare în primele stadii la cel puțin 70% din persoanele afectate. De reținut că tremuratul apare atunci când corpul este în repaus. Dacă este constant, atunci poate fi vorba de o altă afecțiune precum alcoolism sau inflamație a creierului.

Rigiditatea musculară

Reprezintă acea senzație de înțepenire a corpului, imposibilitatea de a te mișca, la care se poate adăuga și o durere mai slabă sau mai puternică. Poate apărea pe una sau pe ambele părți ale corpului.

Rigiditatea este unul dintre cele trei simptome care ajută medicii să pună diagnosticul de Parkinson. 

Celelalte două sunt încetinirea mișcării (bradikinezia) și tremorul.

Bradikinezie sau akinezie

Bradikinezia înseamnă încetinirea mișcărilor într-o mai mare măsură decât simpla încetinire normală cauzată de înaintarea în vârstă.

Această încetinire se poate manifesta prin moduri diferite

  • reducerea mișcărilor automate (exemplu: mișcarea brațelor în mers)
  • dificultate la inițierea mișcărilor (exemplu: ridicarea de pe scaun)
  • încetinirea generală a acțiunilor fizice, precum și o mimică devenită treptat mai puțin expresivă.  

Tulburări ale echilibrului

Persoanele suferinde de Parkinson au tendința de a dezvolta o încovoiere a spatelui, cu umerii căzuți și capul înainte.

Aceștia se pot dezechilibra când se ridică din pat, de pe scaun sau chiar și atunci când stau în picioare. Astfel au un risc mai mare de căderi și implicit de fracturi de șold.

Pe lângă aceste simptome, mai pot apărea și altele precum:

Micșorarea scrisului

Multe persoane care ajung să sufere de Parkinson remarcă schimbări ale scrisului de mână. Această modificare se numește micrografie.

O schimbare bruscă a scrisului poate fi un indicator timpuriu al bolii. 

Acest lucru se explică prin faptul că persoanele afectate au o problemă în a controla mișcarea datorită modificărilor din creier, astfel că abilitățile motorii fine precum scrierea devin mai dificil de efectuat. 

Tulburări de somn

Modificările din creier sunt responsabile și de tulburările de somn pe care unii oameni le experimentează.

La unii dintre ei pot apărea chiar înainte de a avea simptome specifice bolii Parkinson și înainte ca această boală sa fie diagnosticată. 

Dificultăți de vorbire

Persoanele cu Parkinson pot vorbi încet, rapid sau pot ezita înainte de a vorbi. Pot apărea până și schimbări ale vocii în stadiile incipiente. 

Pe de altă parte, vocea poate fi lipsită de inflexiuni, prin urmare devine „inexpresivă”.

Diminuarea expresiei faciale

Unii oameni care suferă de această afecțiune au o expresie facială asemănătoare unei măști, mișcările faciale fiind foarte limitate. 

Termenul medical este hipomimie și semnifică o reducere a expresivității feței, marcată de mișcarea redusă a mușchilor.

Important!

Vorbirea monotonă, lipsită de inflexiuni, împreună cu o mimică inexpresivă pot cauza frecvent dificultăți în comunicarea cu ceilalți, având astfel un impact negativ asupra relațiilor. 

Cele mai des afectate relații sunt, bineînțeles, cele cu familia și prietenii. 

Depresia

Conform studiilor, depresia și anxietatea sunt mai frecvente în Parkinson decât în alte boli cronice. Se estimează că cel puțin 50% dintre cei diagnosticați vor avea o anumită formă de depresie în timpul bolii și până la 40% vor avea o tulburare de anxietate.

Acest aspect este justificat prin faptul că afecțiunea provoacă schimbări în zonele din creier care produc dopamina, norepinefrina și serotonina. Toate substanțe chimice implicate în reglarea stării de spirit, energie, motivație, apetit și somn.

Dificultăți la înghițire

Pacienții cu boala Parkinson au dificultăți de înghițire deaorece își pierd controlul asupra gurii și gâtului. Prin urmare, mestecarea alimentelor solide constituie o adevărată provocare pentru unii dintre ei.

Crește în acest mod pericolul de aspirație (inhalare de lichid sau de alimente solide din stomac în plămâni) și de pneumonie.

Modul de prevenire constă în adaptarea dietei persoanei în cauză.

Disfagia 

Este termenul medical folosit pentru problemele legate de mâncare și înghițire.

Salivarea și transpirația abundentă

Persoanele afectate pot avea probleme cu partea sistemului nervos care este responsabilă de controlul transpirației. Acest lucru poate determina transpirație în exces (în termeni medicali hiperhidroză).

Persoanele afectate mai pot experimenta un control slab al salivei, care poate duce la o salivare excesivă sau alternativ, la o gură uscată.

5. Cum se pune diagnosticul?

Nu există un test specific pentru a diagnostica boala. Medicul neurolog pune diagnosticul pe baza istoricului medical, o analiză a semnelor și simptomelor, precum și un examen neurologic și fizic. 

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET scan) este o metodă de imagistică avansată, care permite verificarea neuronilor care produc dopamina.          

6. Parkinson tratament 

Boala Parkinson se vindecă? 

În prezent nu există un tratament care să vindece această boală. Terapia tratează simptomele care duc la scăderea calității vieții acestor pacienți, însă nu vindecă.

Există terapii care ajută la întârzierea apariției simptomelor motorii și ameliorarea acestora. Acestea sunt concepute pentru a crește cantitatea de dopamină din creier prin înlocuirea dopaminei, imitarea ei sau prin prelungirea efectului său. 

7. Evoluția bolii Parkinson

Boala poate evolua rapid, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. 

Depistarea la timp a problemei și luarea unor măsuri urgente sunt primii pași care trebuie făcuți pentru limitarea efectelor bolii. 

Boala poate evolua spre oricare din simptomele menționate mai sus sau cumulând mai multe simptome în același timp. 

8. Cum prevenim boala Parkinson?

Boala Parkinson nu are o cauză exactă asupra căreia să se poată acționa în scopul prevenirii ei.

Cu toate acestea, se recomandă un stil de viață sănătos menținut prin: alimentație sănătoasă, bogată în fibre, proteine, minerale și vitamine, exerciții fizice realizate în mod constant, precum și odihnă corespunzătoare și renunțarea la fumat. 

Îngrijirea unei persoane care suferă de această afecțiune poate fi copleșitoare, mai ales dacă simptomele sunt într-un stadiu avansat, astfel că există centre care vin în întâmpinarea pacienților și a familiilor acestora. 

Dacă iei în calcul această opțiune pentru cel drag ție, dorim să te anunțăm că personalul nostru este instruit pentru a îngriji și a monitoriza permanent persoanele care suferă atât de Parkinson, cât și de celelalte patologii comune persoanelor în vârstă. 

Pentru mai multe detalii, nu ezita să ne contactezi iar noi îți pune la dispoziție toate informațiile referitoare la centrul nostru de îngrijire.

Blog Casa Fabian

Ți-am pregătit articole întregi în care povestim despre cum poți să îngrijești un vârstnic în funcție de patologiile pe care le are și cum să îi faci bătrânețea mai frumoasă.

Dacă consideri util acest articol, distribuie-l mai departe!