DIN SCAUNUL CU ROTILE PE PROPRIILE PICIOARE

Recuperare AVC și protezare șold

Odată cu înaintarea în vârstă, numărul afecțiunilor cu care se pot confrunta vârstnicii este din ce în ce mai mare, iar două dintre cele mai întâlnite patologii la persoanele în vârstă sunt accidentul vascular cerebral (AVC) și protezarea de șold. 

Cea din urmă poate fi cauzată de faptul că pe măsură ce îmbătrânim, oasele se demineralizează și devin mai sensibile și mai predispuse fracturilor.

Astfel că, o banală căzătură cauzată de lipsa capacității de menținere a echilibrului sau o secunda de neatenție, se poate solda cu fracturi în special la nivelul șoldului și necesită ulterior protezarea prin metode chirurgicale.

Acest tip de intervenție precum și un AVC pot duce la imobilizarea la pat a vârstnicului ceea ce fac îngrijirea persoanei în cauză să fie extrem de dificilă.

În această situație s-a aflat și domnul Vasile, rezident al centrului nostru.

Despre domnul Vasile

Despre domnul Vasile, vă putem spune că are frumoasa vârstă de 61 ani. Acesta a ajuns în centrul nostru în luna octombrie 2020, cu un nivel de mobilitate redus.

Domnul Vasile era imobilizat într-un scaun cu rotile din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) dar și o protezare de șold în urma unei căzături.

Accidentul vascular cerebral a avut loc în 2013 și s-a dovedita fi sechelar. Deoarece a trecut foarte mult timp de la acest eveniment neplăcut, șansele de recuperare erau foarte mici.

De regulă, în cazul persoanelor care au trecut printr-un AVC, rezultatele pozitive sunt mai probabile dacă se iau măsuri recuperatorii cât mai repede, iar în cazul domnului Vasile, nu se mai putea pune problema despre așa ceva.

Decizia fiicei de a-l aduce la noi a avut loc în urma artroplastiei de șold, tocmai din dorința de a face terapie și de al ajuta pe tatăl său să își recupereze mobilitatea. 

Ce a presupus recuperarea?

Atât pareza cauzată de AVC cât și proteza de șold se aflau pe aceeași parte a corpului, prin urmare șansele de recuperare erau destul de reduse.

Kinetoterapeutul din cadrul centrului nostru a fost destul de reticent în privința recuperării domnului Vasile din cauza gravității situației.

„O artroplastie de șold este ușor de recuperat, dar m-am gândit că domnul Vasile, având și o pareză pe partea operată, se va putea deplasa doar cu ajutor din partea altei persoane. Șansele de a merge singur erau destul de mici, însă am decis să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l ajuta”Claudiu Jitaru, kinetoterapeut Casa Fabian

Cu toate că ipotezele nu au fost foarte favorabile, echipa noastră s-a mobilizat repede și au acționat în ceea ce privește recuperarea domnului Vasile. Astfel că, acesta a început procedeele imediat după sosirea în cadrul centrului nostru.

Recuperarea a presupus în primă fază ședințe de kinetoterapie zilnic. Acestea au presupus exerciții de mobilitate care aveau ca scop repunerea în funcțiune a sistemului locomotor.

Pe măsură ce se vedeau evoluții favorabile, ședințele de kinetoterapie s-au redus la 3 pe săptămână, iar după numai 2 luni de la venirea domnului Vasile în centrul nostru, acesta a ajuns la performanța de a se deplasa singur. 

Încet, dar sigur și plin de optimism.

De-a lungul procesului de recuperare, am întâmpinat câteva obstacole care au îngreunat situația. Domnul Vasile a lucrat în mine și suferă de BPOC, o patologie care afectează capacitatea pulmonară dar și de angină de efort.

Aceste două afecțiuni au restrâns numărul și intensitatea exercițiilor, însă cu toate acestea, datorită ambiției și perseverenței domnului Vasile, am obținut împreună rezultate remarcabile.

Gradul de independență este unul foarte bun în condițiile date, iar acum dumnealui păstrează prin ședințele de kinetoterapie rezultatele obținute și suntem foarte mândrii de evoluția lui.

Vă mulțumesc din suflet și din toată inima pentru tot ce faceți pentru tatăl meu. Dumnezeu să vă dea multă sănătate, bucurii și tot binele din lume! Mulțumesc din suflet doamnei Alina și domnului Claudiu!

Alina Alexandra

fiica domnului Vasile