accident vascular cerebral

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) - cauze, simptome, tratament

Accidentul Vascular Cerebral (AVC sau Infarctul cerebral) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă vârstnicii. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, AVC-ul este prima cauză de mortalitate în rândul populației adulte și îmbătrânite.

1. Ce este AVC-ul (Accidentul Vascular Cerebral)?

Este una dintre cele mai grave afecțiuni neurologice, ce necesită îngrijire medicală de urgență imediată, pentru a putea împiedica apariția leziunilor cerebrale, invalidității și în cele mai triste cazuri chiar morții.

AVC-ul apare atunci când aportul de sânge către unele părți ale creierului este redus sau întrerupt. În această situație, celulele de la nivelul creierului nu mai sunt alimentate cu oxigen și nutrienți și mor în decurs de câteva minute.

Odată cu moartea acestor celule, apar și primele simptome precum slăbiciune bruscă sau paralizie/ amorțeală la nivelul feței, brațelor sau picioarelor.

2. Tipuri de AVC (Accident Vascular Cerebral)

Există 3 tipuri de AVC, respectiv:

Ischemic (AVC Ischemic): Peste 80% dintre cazurile de AVC sunt accidente ischemice. Apare din cauza întreruperii circulației sângelui la nivel cranian. Creierul nu poate să reziste fără oxigen mai mult de 2-4 minute, de aceea leziunile asupra acestui organ sunt extrem de grave

Hemoragic (AVC Hemoragic): Ce apare în urma rupturii unei artere cerebrale sau a unui anevrism. Acesta cauzează hemoragii intracraniene ce afectează țesuturile din jur și care cresc riscul de deces.

Tranzitoriu (AIT): Apare din cauza unei circulații deficitare la nivelul creierului. Se aseamănă cu un AVC normal. Riscul de deces sau paralizie în acest caz este foarte mic, însă riscul de a avea un AVC ischemic în viitor este mult mai mare.

avc

3. Factorii de risc în cazul AVC-ului

Există numeroși factori care pot crește riscul de AVC.

În ceea ce privește factorii de risc medical amintim:
hipertensiune arterială (valori mai mari de 120/80 mm Hg);

  • fumatul și fumatul pasiv;
  • diabet;
  • valoarea ridicată a colesterolului;

Accidentul vascular cerebral poate afecta orice persoană, indiferent de vârsta pe care o are. Însă, cei cu vârsta de peste 55 de ani au un risc mai crescut decât persoanele tinerii. De altfel, la persoane vârstnice riscul se dublează la fiecare 10 ani.

Un risc crescut în cazul AVC-ului sunt și persoanele care au un istoric medical la nivelul aparatului cardiovascular (boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă, defecte și infecții cardiace, ritm cardiac anormal).

În ceea ce privește sexul, bărbații sunt mai predispuși la AVC decât femeile. De asemenea și riscul de a muri de AVC în cazul bărbaților este mai mare decât în rândul populației feminine.

Alți factori de risc (stilul de viață):

  • obezitate;
  • lipsa de activitate fizică;
  • consumul excesiv de tutun și alcool;
  • consumul de substanțe interzise (cocaină, metamfetamină, etc.)

4. Simptome ale Accidentului Vascular Cerebral

Debutul acestei afecțiuni diferă de la persoană la persoană în funcție de gravitatea accidentului suferit. Printre cele mai importante semnale se numără și:

  • Durere bruscă și puternică la nivelul capului;
  • Stări de amețeli;
  • Pierderea conștienței;
  • Dezechilibru în timpul mersului și în coordonarea mișcărilor membrelor corpului;
  • Stări de confuzie – ce se manifestă prin privirea în gol;
  • Vedere tulbură – Pot fi afectați ambii ochi sau doar unul singur. Se manifestată prin vedere neclară, dublă, deformată sau chiar pierderea ei;
  • Probleme în vorbire – persoana în cauză poate rosti cuvinte fără sens, încurcate. De asemenea, în cazurile mai grave acesta nu mai poate vorbi deloc;
  • Paralizie – se manifestă prin imposibilitatea persoanei de a-și mișca partea stângă sau dreapă a corpului;
  • Deformare a feței – bolnavul nu își poate mișca gura, iar întreaga față pare căzută;
  • Stări de slăbiciune și amorțeală – Bolnavul are tendința de a cădea brusc din picioare. Membrele devin moi și dificil de mișcat.

5. Cum se stabilește diagnosticul în cazul unui AVC?

Întrucât există mai multe tipuri de AVC, fiecare dintre acestea au un proces diferit de stabilire a diagnosticului. Așadar, pentru a determina diagnosticul corect, echipa medicală trebuie să evalueze în regim de urgență tipul de accident vascular de care bolnavul suferă și zonele creierului care au fost afectate în urma provocării acestuia.

Pentru a stabili un diagnostic precis și corect și pentru a determina riscul de AVC, echipa medicală are posibilitatea de a efectua mai multe teste printre care și:

  • Analize de sânge. Cu ajutorul analizelor se observă gradul de formare al cheagurilor de sânge, se analizează nivelul de zahăr din sânge (acesta tinde să fie anormal de scăzut sau ridicat), prezența unei infecții;
  • Examinarea fizică. Consultarea unui istoric al simptomelor (când au început, când s-au sfârșit, dacă pacientul încă prezintă anumite simptome).
  • RMN (Imagistică prin rezonanță magnetică). Cu ajutorul căruia putem identifica țesutul deteriorat de către AVC-ul ischemic și posibile hemoragii cerebrale.

IMPORTANT!!!!!!!

Este absolut necesar ca tratamentele să fie efectuate în primele ore de la declanșarea AVC-ului.
 
În cazul unui post AVC ischemic și a unui AVC tranzitor (pentru a preveni apariția AVC-ului ischemic), pacientul trebuie să urmeze un tratament medicamentos (ce îi asigură nivelul optim al circulației sangvine) și să efectueze vizite periodice la medic pentru a monitoriza starea de sănătate.
 
În cazul în care AVC-ul a avut efecte majore asupra bolnavului (de exemplu paralizie) se recomandă ședințe de recuperare medicală pentru a putea recupera cât mai mult din funcțiile motorii, senzoriale, cognitive și logopedice (ale limbajului).
 
De asemenea, pacienții ce au suferit un AVC sunt restricționați în ceea ce privește stilul de viață. Dieta lor trebuie să fie bogată în fructe și legume, slabă în conținutul de grăsimi și sare și să se hidrateze corespunzător (2 Litri de lichide în fiecare zi: apă, supă etc.)
 

6. Putem prevenii apariția unui AVC?

Stilul de viață are o importanță majoră asupra apariție factorilor de risc dar și a AVC-ului. Astfel că o dietă dezechilibrată îmbinată cu sedentarismul (lipsa de mișcare) duc la apariția AVC-ului dar și a altor afecțiuni.

accident vascular cerebral

7. Cum poți ajuta un bolnav de AVC?

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă, cu consecințe neurologice, ce poate pune în pericol viața bolnavului.

În cazul în care suspectăm persoane ce suferă de AVC putem să le aplicăm testul F.A.S.T. Acesta este un algoritm ușor de aplicat cu ajutorul căruia putem să identificăm semnele unui AVC și să apelăm la ajutor specializat.

Pentru o eficiență maximă se recomandă aplicarea lui în maxim 3 ore la de la debutul simptomelor.

Ce trebuie să faci?

F (Face – Față): Cere-i persoanei să zâmbească. În acest mod putem observa dacă există o asimetrie la nivelul feței (colț căzut al gurii în stânga/dreapta).

A (Arms – Brațe): Cere-i persoanei să ridice ambele brațe. Dacă nu poate ridica un braț sau cade, pacientul prezintă o pareză.

S (Speech – Vorbire): Pune-i persoanei întrebări simple (Cum te numești?). Dacă acesta întâmpină dificultăți în a-și găsi cuvintele sau nu poate să se exprime corect însemană că suferă de tulburări de limbaj.

T (Time – Timp): În cazul în care remarci oricare dintre simptomele de mai sus, sună urgent la ambulanță. 

Îngrijirea unei persoane care suferă de această afecțiune poate fi copleșitoare, mai ales dacă efectele sunt avansate, astfel că există centre care vin în întâmpinarea pacienților și a familiilor acestora. 

Dacă iei în calcul această opțiune pentru cel drag ție, dorim să te anunțăm că personalul nostru este instruit pentru a îngriji și a monitoriza permanent persoanele care au suferit un AVC, cât și alte afecțiuni comune persoanelor în vârstă. 

Am avut de-a lungul timpului rezultate remarcabile de recuperare post AVC și alocăm resurse importante îngrijii persoanelor ce suferă de această patologie.

Pentru mai multe detalii, nu ezita să ne contactezi iar noi îți pune la dispoziție toate informațiile referitoare la centrul nostru de îngrijire.

 

Blog Casa Fabian

Ți-am pregătit articole întregi în care povestim despre cum poți să îngrijești un vârstnic în funcție de patologiile pe care le are și cum să îi faci bătrânețea mai frumoasă.

Dacă consideri util acest articol, distribuie-l mai departe!